dinsdag 8 april 2014

De tegelzetter

De beroepsnaam van de tegelzetter verhult eigenlijk al precies wat hij doet. Een tegelzetter is een specialist die wandtegels zet en vloertegels legt. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden met speciale tegellijm. Het beroep tegelzetter hangt samen met het specialisme van de metselaarr. Een metselaar zorgt ervoor dat de muren klaar zijn om betegeld te worden. Om als tegelzetter aan de slag te gaan is het belangrijk om een goede bouwopleiding te volgen.

Opleiding

Een bouwopleiding kan door heel het land gevolgd worden, er zijn een hoop verschillende opleidingsinstituten. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar en kan zowel bol als bbl gevolgd worden. Bij de bolvariant ga je voltijd naar school en loop je stage, bij de bblvariant werk je 4 dagen als leerling binnen een bedrijf en ga je 1 dag in de week naar school. Tijdens de opleiding leer je voornamelijk theorie omdat je op je stageplaats de praktijk leert. Verder kun je denken aan lijmtechnieken, technisch tekenen en materialenleer.

Belangrijke gereedschappen

Er zijn een aantal belangrijke gereedschappen voor een tegelzetter:

Lijnmkam, hiermee wordt lijm gelijkmatig over de muur gesmeerd.

Moniertang, lijkt veel op een nijptang, maar heeft kleinere bekken. Wordt gebruikt om stukjes van een tegel af te breken.

Tegelsnijtang, wordt gebruikt om in tegels te krassen om aan te geven waar stukjes afgebroken kunnen worden.

Papagaaibektang, wordt gebruikt om korte stukjes tegel te knippen.

Voegzetter, om de voegen gelijkmatig over de hele voeg te verdelen.

Houten spaan, wordt gebruikt om muren of vloeren glad te strijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten